Peyronies sygdom – sådan behandles det

Peyronies sygdom er en tilstand som kan påvirke mænd og kan have en betydelig indvirkning på deres livskvalitet. Tilstanden er kendt for at forårsage en unormal krumning af penis under erektion, hvilket kan medføre smerte og vanskeligheder under seksuel aktivitet. Heldigvis findes der en række behandlingsmuligheder, som kan hjælpe mænd, der lider af peyronies sygdom. Vi vil i denne artikel udforske disse behandlingsmuligheder.

Hvad er peyronies sygdom?

Peyronies sygdom, også kendt som induratio penis plastica, er en tilstand, hvor fibrøst arvæv dannes inde i penis. Dette arvæv kan forårsage en smertefuld krumning, bukning eller deformation af penis under erektion. Man kender ikke den direkte årsag til peyronies sygdom, men det forekommer af en skade på penisvævet, hvilket fører til betændelse eller dannelse af arvæv. 

Sådan behandles peyronies sygdom

Der findes flere forskellige muligheder for at behandle peyronies sygdommen. Det kan være en god ide at kontakte sin læge eller anden fagprofessionel, for at finde frem til den rette behandlingsmetode for den individuelle situation.

Medicin som behandling af peyronies

En mulighed for at behandle og afhjælpe sygdommen er gennem medicinsk behandling. I visse tilfælde kan læger ordinere medicin for at forsøge at mindske smerter og bremse udviklingen af arvævet. Dog har denne type medicin en begrænset effektivitet, hvorfor det i nogle tilfælde ikke kan være nok med denne behandling. 

Injektionsbehandling af peyronies

En anden mulighed er en injektionsbehandling af arvævet i penis. En sådan behandling har været godkendt af myndighederne til behandlingen af peyronies sygdom. Injektionen hjælper med at nedbryde det fibrøse arvæv og kan hjælpe med at rette penisens krumning. 

Trykbølgebehandling af peyronies

En trykbølgebehandling, også kaldet ESWT, er en forholdsvis ny behandlingsmetode af peyronies. ESWT behandlingen har vist sig at kunne gøre knuderne og arvævet mere modellerbare, hvilket betyder, at manden kan gøre plads til mere blodcirkulation omkring området. Trykbølgebehandlingen kan med fordel benyttes i den tidlige fase af peyronies, hvor det kan reducere smerterne, samt reducere den inflammatoriske proces. Den soxologiske klinik på OUH er et af de få steder som i dag tilbyder trykbølgebehandlingen.

Operation som behandling af peyronies

I alvorlige tilfælde af peyronies sygdommen og ekstreme smerter, kan en operation være den sidste udvej. Der er flere forskellige kirurgiske operationer, der kan udføres. En af de mest almindelige er en operation kaldes plicering, hvor kirurgen fjerner det fibrøse væv og syr de omkringliggende områder sammen for at rette op på penisen. En anden metode er at implementere et penisimplementat for at opnå en mere normal erektion.